Unsupported language (hu_HU), contact the server's administrator!
Available languages:
Példamutatóak Miskolc befektetés-ösztönzési intézkedései - Hírek - Invest in Miskolc

Ipari infrastruktúra

Kutatás-fejlesztés infrastruktúra

Fejlesztési projektek


    A jelenleg zajló városi fejlesztési projektek mellett számos, befektetői érdeklődésre számot tartó nyílt projekttel várjuk Önöket.

    Az Avas szálló bemutatása

Hírek

Példamutatóak Miskolc befektetés-ösztönzési intézkedései

"Példamutatóak Miskolc befektetés-ösztönzési intézkedései" Befektetőbarát Település oklevelet, címet és logót kapott Miskolc városa a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által útjára indított Befektetőbarát Településekért Program keretében. Ez alkalomból beszélgettünk befektetés-ösztönzési feladataikról a HITA Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselőjével, Juhász Nórával.

- Miskolcon is segíti a HITA a gazdaságfejlesztési feladatok ellátását. Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a hazai beruházásokat ösztönözzék?- A HITA feladata a külföldi befektetők letelepedésének, beruházásainak és fejlesztéseinek ösztönzése, valamint a magyar exportképes áruk és szolgáltatások külpiaci értékesítésének támogatása. A budapesti központban 12 projektmenedzser foglalkozik azzal, hogy felkutassa a potenciális befektetőket, figyelmükbe ajánlja a magyarországi lehetőségeket, bemutassa az iparterületeket, projekteket. A HITA regionális hálózata biztosítja a területi lefedettséget, kapcsolatot tart az önkormányzatokkal, ipari parkok vezetőivel, csarnokok tulajdonosaival, projektgazdákkal. Egyik célunk, hogy megkönnyítsük a külföldiek információszerzését - kiadványokat készítünk, tartalmas, többnyelvű honlapunk van, és minden cégnek személyre szabott információs csomagot készítünk. Gyakran a partnerként közreműködő tanácsadó cégek is hozzánk fordulnak jogi, adózási, pénzügyi és helyszínekre vonatkozó információkért. Másik célunk, hogy meglássák az ajánlatainkban a lehetőséget - ezért segítünk a hazai partnereknek ajánlati anyagok, prezentációk összeállításánál, a tárgyalások előkészítésénél, a látogatások lebonyolításánál.

- Milyen az együttműködés Miskolccal?- Miskolc város befektetés-ösztönzéssel kapcsolatos intézkedései példamutatóak. A Miskolc Holding színvonalas, szép kiadványokat készít, a befektetők fogadása során kiváló partner, és minden megkeresést, minden potenciális lehetőséget komolyan vesz. Számtalan önkormányzatnál tapasztalatot szerző budapesti projektmenedzser kollégáim is mindig elismerően nyilatkoznak Vécsi György holding-elnök, Pfliegler Péter alpolgármester és Patkó Gyula rektor tárgyalási stílusáról. De a befektetés-szervezés csak partnerséggel működik: ha a KSH-ból, Munkaügyi Központtól, TISZK-ektől és más szervezetektől kapott folyamatosan aktualizált információkkal nem tudnánk felkelteni a potenciális befektetők érdeklődését, talán nem is kerülhetne sor ezekre a tárgyalásokra. Nagyon fontos a partnerség és együttműködés. A Miskolc Holdinggal nem kizárólag befektetési ügyekben dolgozunk együtt: a Miskolci Agrokultúra Kft. és a „Miskolci Kolbász" rendszeres résztvevője élelmiszeripari rendezvényeinknek, legközelebb november közepén Krakkóban tervezünk egy bemutatkozást.

- A napokban oklevéllel is elismerték mindezt...- Szeptemberben másodszor is elindítottuk a HITA által Befektetőbarát Településekért Programot. Ez egy HITA által szervezett képzés az önkormányzatok, befektetés-szervezéssel foglalkozó szervezetek számára, mely négy modulból áll. Településmarketinggel, kommunikációval, befektetők fogadásával, befektetői döntésekkel kapcsolatos ismereteket adunk át, és kiadott „házi feladatok" formájában szigorúan számon kérjük azt. A záróünnepségen Miskolc is átvehette a minden feladatot teljesítő 18 önkormányzat egyikeként a Befektetőbarát Település oklevelet, címet és logót.

- A munka pedig nyilván folyatódik - mit érdemes kiemelni? - A Miskolcon már jelenlévő cégek beágyazódásának segítése, fejlesztéseik ösztönzése érdekében október 18-án befektetői klubot szerveztünk. A HITA országszerte több városban alakított hasonló klubokat, és vonta be partnerként a települések vezetőit. Nagyon fontos a párbeszéd, a visszacsatolás a helyi döntéshozók számára. Ennek jelentőségét felismerve a jövőben a várossal közös szervezésben több hasonló alkalmat, rendezvényt tervezünk. Végül a legfontosabb: a Miskolc-Déli Ipari Park fejlesztése folyamatban van. Közös célunk a területre befektetőket telepíteni - bár természetesen ez nem kizárólag rajtunk múlik.

Forrás: Miskolci Napló/www.minap.hu

vissza az előző oldalra